Bollebuik helpt je zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat is mooi gezegd, maar het echte werk begint pas wanneer de weeën inzetten. Een bevalling is namelijk niet niks en het kan goed zijn dat je er tegenop ziet. Ook zijn er een aantal dingen waar je van tevoren beslissingen over moet nemen. Wil je bijvoorbeeld thuis of in het ziekenhuis bevallen? Verloskundigenpraktijk Bollebuik geeft je een aantal handvaten om over na te denken en inzicht in hoe je je het beste kunt voorbereiden op de bevalling.
 

Lees meer

Waar je aan moet denken en wat je kunt verwachten

Voorbereiding

Wanneer de uitgerekende datum nadert zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken. 

Ziekenhuistas
Zorg dat je vanaf 36 weken een ziekenhuistas klaar hebt staan, ook wanneer het de bedoeling is dat je thuis gaat bevallen. Stop in deze tas de kleren waarin je wilt bevallen, verzorgingsspullen en kleertjes voor je baby.

Klossen en bedpan
Je bed moet, ongeacht of je wel of niet thuis gaat bevallen, vanaf 36 weken op klossen staan. Ook raden we aan een bedpan in huis te hebben. Beide artikelen kun je halen bij een thuiszorgwinkel.

Kraampakket
Als jullie een aanvullende verzekering hebben, krijg je en kraampakket thuisgestuurd. Indien je niet aanvullend verzekerd bent, kun je een kraampakket kopen bij een thuiszorgwinkel.
 

Wanneer bellen?

Je mag met hulp van onze verloskundigen bevallen van 37 tot en met 42 weken. Krijg je voor 37 weken weeën of breken je vliezen, bel dan direct de spoedlijn: 06-53377068.

Bel ons:

  • Wanneer je weeën hebt. Bij een eerste kindje bel je ons als je 2 uur lang, om de 3 tot 4 minuten regelmatige weeën hebt, die 60 seconden aanhouden. Bij je volgende kindje bel je ons als je 1 uur lang, om de 4 tot 5 minuten regelmatige weeën hebt, die 60 seconden aanhouden. 
  • Als je vliezen breken. In 10% van de gevallen breken de vliezen eerst. Probeer wat vruchtwater op te vangen (in bijvoorbeeld een glas of kraamverband), zodat we dit kunnen bekijken. 

Bel ons overdag altijd, dan komen we zo snel mogelijk bij je langs.
 
Breken je vliezen ’s nachts? Bel ons dan de volgende morgen rond 09.00 uur, tenzij:

  • Je nog geen 37 weken zwanger bent. De baby is dan nog niet ingedaald.
  • Het vruchtwater groen of bruin is.
  • Je weeën hebt.
  • Bloedverlies. Als je helderrood bloed verliest, zoals bij een menstruatie, bel ons dan direct! Verlies je slechts een beetje bloed en is dit vermengd met slijm, dan heb je waarschijnlijk te maken met een slijmprop.
  • Jullie ongerust zijn. Voor vragen en overleg, mogen jullie natuurlijk altijd bellen.
     

Thuis of het ziekenhuis?

Tijdens je zwangerschap vorm je een beeld van de plaats waar je wilt bevallen. Tot op het laatste moment kun je hierover van gedachten veranderen. Wij vinden het belangrijk dat je bevalt op een plek waar jij en je partner zich het fijnst en veiligst bij voelen. Het kan echter zo zijn dat een bevalling zo snel gaat dat het veiliger is om thuis te blijven. Of dat er zich tijdens de zwangerschap of bevalling complicaties voordoen waardoor we u doorverwijzen naar een gynaecoloog en ziekenhuis. 

Verloskundigenpraktijk Bollebuik werkt samen met 2 ziekenhuizen:

Indien je geen medische indicatie hebt om in het ziekenhuis te bevallen, kan het zijn dat je zorgverzekeraar hiervoor kosten in rekening brengt. Kijk dit van tevoren in je zorgpolis of neem contact op met je zorgverzekeraar.

Pijnstilling

Het is moeilijk voor te stellen hoeveel pijn je zult hebben tijdens de bevalling. Zeker bij de eerste bevalling is het iets waar veel vrouwen tegenop zien. Probeer je hier niet te veel zorgen over te maken. Is het moment daar, dan zijn er verschillende manieren om de pijn te verzachten, zowel met als zonder medicatie. 

Pijn
Hoe gek het ook klinkt: pijn is een hulpmiddel bij de bevalling. Pijn draagt namelijk bij aan de veiligheid van een bevalling. Door de pijn wordt een hormoon aangemaakt dat de invloed van stresshormonen doet afnemen. Van minder stress wordt je lichaam rustiger. Hierdoor staat je lichaam de weeën eerder toe. Ook zorgen de stoffen oxytocine en endorfine bij zowel jou als je kindje voor hechtingshormonen in de eerste uren na de bevalling. 

Pijnstilling
Pijnstilling is een optie. Iedere vrouw heeft een andere pijngrens en bij moeilijke, langdurige bevallingen kan pijn als zwaar of ondraaglijk worden ervaren. Dit kan ook voorkomen bij een gewone bevalling of wanneer vrouwen een negatieve seksuele ervaring hebben gehad in het verleden. Vrouwen bepalen zelf wanneer ze effectieve pijnbestrijding willen. Onze verloskundigen zullen, vanwege de belangrijke functie van pijn, je tijdens de weeën zo goed mogelijk helpen om met de baringspijn om te gaan. Als de pijn echter gaat tegenwerken, is pijnbestrijding de beste optie.