Waar je aan moet denken en wat je kunt verwachten

 Voorbereiding

Wanneer de uitgerekende datum nadert zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken.

  • Kraampakket Als jullie een aanvullende verzekering hebben, krijg je en kraampakket thuisgestuurd. Indien je niet aanvullend verzekerd bent, kun je een kraampakket kopen bij een thuiszorgwinkel.
  • Klossen en bedpan Je bed moet, ongeacht of je wel of niet thuis gaat bevallen, vanaf 36 weken op klossen staan. Ook raden we aan een bedpan in huis te hebben. Beide artikelen kun je halen bij een thuiszorgwinkel.
  • Ziekenhuistas Zorg dat je vanaf 36 weken een ziekenhuistas klaar hebt staan, ook wanneer het de bedoeling is dat je thuis gaat bevallen. Stop in deze tas de kleren waarin je wilt bevallen, verzorgingsspullen en kleertjes voor je baby.

 Wanneer bellen

Je mag met hulp van onze verloskundigen bevallen van 37 tot en met 42 weken, krijg je voor 37 weken weeën of breken je vliezen bel dan direct!

Bel ons de volgende morgen als je vliezen 's nachts breken, tenzij:

  • Je nog geen 37 weken zwanger bent. De baby is dan nog niet ingedaald.
  • Het vruchtwater groen of bruin is.
  • Je weeën hebt.
  • Bloedverlies. Als je helderrood bloed verliest, zoals bij een menstruatie, bel ons dan direct! Verlies je slechts een beetje bloed en is dit vermengd met slijm, dan heb je waarschijnlijk te maken met een slijmprop.

Bel ons direct:

  • Wanneer je weeën hebt.
    • Bij een eerste kindje bel je ons als je 2 uur lang, om de 3 tot 4 minuten regelmatige weeën hebt, die 60 seconden aanhouden.
    • Bij je volgende kindje bel je ons als je 1 uur lang, om de 4 tot 5 minuten regelmatige weeën hebt, die 60 seconden aanhouden.
  • Als je vliezen breken. In 10% van de gevallen breken de vliezen eerst. Probeer wat vruchtwater op te vangen (in bijvoorbeeld een glas of kraamverband), zodat we dit kunnen bekijken.
Als jullie ongerust zijn, voor vragen en overleg, mogen jullie natuurlijk altijd bellen.

 Thuis of ziekenhuis

Tijdens je zwangerschap vorm je een beeld van de plaats waar je wilt bevallen. Tot op het laatste moment kun je hierover van gedachten veranderen. Wij vinden het belangrijk dat je bevalt op een plek waar jij en je partner zich het fijnst en veiligst bij voelen. Het kan echter zo zijn dat een bevalling zo snel gaat dat het veiliger is om thuis te blijven. Of dat er zich tijdens de zwangerschap of bevalling complicaties voordoen waardoor we u doorverwijzen naar een gynaecoloog en ziekenhuis.

Verloskundigenpraktijk Bollebuik werkt samen met:

  • Laurentius Ziekenhuis Roermond
Indien je geen medische indicatie hebt om in het ziekenhuis te bevallen, kan het zijn dat je zorgverzekeraar hiervoor kosten in rekening brengt. Kijk dit van tevoren in je zorgpolis of neem contact op met je zorgverzekeraar.

 Pijnstilling

Het is moeilijk voor te stellen hoeveel pijn je zult hebben tijdens de bevalling. Zeker bij de eerste bevalling is het iets waar veel vrouwen tegenop zien. Probeer je hier niet te veel zorgen over te maken. Is het moment daar, dan zijn er verschillende manieren om de pijn te verzachten, zowel met als zonder medicatie.

Pijn

Hoe gek het ook klinkt: pijn is een hulpmiddel bij de bevalling. Pijn draagt namelijk bij aan de veiligheid van een bevalling. Door de pijn wordt een hormoon aangemaakt dat de invloed van stresshormonen doet afnemen. Van minder stress wordt je lichaam rustiger. Hierdoor staat je lichaam de weeën eerder toe. Ook zorgen de stoffen oxytocine en endorfine bij zowel jou als je kindje voor hechtingshormonen in de eerste uren na de bevalling.

Pijnstilling

Pijnstilling is een optie. Iedere vrouw heeft een andere pijngrens en bij moeilijke, langdurige bevallingen kan pijn als zwaar of ondraaglijk worden ervaren. Dit kan ook voorkomen bij een gewone bevalling of wanneer vrouwen een negatieve seksuele ervaring hebben gehad in het verleden. Vrouwen bepalen zelf wanneer ze effectieve pijnbestrijding willen. Onze verloskundigen zullen, vanwege de belangrijke functie van pijn, je tijdens de weeën zo goed mogelijk helpen om met de baringspijn om te gaan. Als de pijn echter gaat tegenwerken, is pijnbestrijding de beste optie.

 Lachgas

Iedere vrouw ervaart haar bevalling anders, maar zeker is dat een bevalling gepaard gaat met pijn. De hevigheid van de pijn verschilt en ook de behoefte aan pijnbestrijding is voor iedere vrouw anders. Onderzoek, naar het effect van lachgas als pijnbestrijding tijdens de bevalling, laat zien dat vrouwen duidelijk minder pijn hebben. Lachgas wordt door je eigen verloskundige in het Moeder Kind Centrum Roermond (MKC) gebruikt om je het laatste stukje van de bevalling als minder pijnlijk te laten ervaren.

Lachgas is een mengsel van stikstof en zuurstof. Het zorgt ervoor dat je wat slaperig wordt en dat de scherpste pijn van een wee niet meer wordt gevoeld. Soms kunnen mensen er uitgelaten en blij van worden, vandaar de naam lachgas.

Wanneer wordt het gegeven?

Lachgas wordt meestal gebruikt tijdens de laatste fase van de ontsluiting. Deze fase kan als zwaar en pijnlijk worden ervaren. Lachgas kan dan verlichting geven. Ongeveer een halve minuut voordat de heftige wee begint, inhaleer je het lachgas totdat de wee is verdwenen. Dit zorgt ervoor dat tijdens het hoogtepunt van de wee het meeste effect wordt bereikt.Tijdens de allerlaatste fase, het persen, stopt de behandeling met lachgas. Het kinmasker blijft nog 20 minuten op, zodat het gas in de uitgeademde lucht goed wordt afgezogen.Pijnbestrijding met lachgas mag maximaal twee tot drie uur. Indien langer pijnbestrijding nodig is, wordt gezorgd voor een passende oplossing.

Hoe werkt het?

Tijdens het gebruik van lachgas blijf je bij volle bewustzijn. Het lachgas wordt via een masker ingeademd en in de longen opgenomen in het bloed. Het vermindert de pijn na een paar ademhalingen vrijwel direct. De werking stopt enkele minuten na het beëindigen van de behandeling. Via een speciaal dubbelmasker (zie afbeelding) kun je het lachgas zelf inhaleren. Het gas dat tijdens de toediening ontsnapt en de uitgeademde lucht, wordt afgezogen.

Voordelen

  • Lachgas werkt snel, binnen enkele minuten.
  • Je maakt de bevalling bewust mee.
  • Lachgas is snel uit je lichaam als de toediening stopt.
  • Je hebt het gevoel van controle omdat je het zelf toedient.
  • Lachgas heeft geen schadelijke gevolgen voor de baby.

Nadelen

  • Rondlopen is niet mogelijk vanwege de apparatuur waarmee lachgas wordt toegediend.
  • Lachgas kan alleen worden gebruikt tijdens de ontsluiting en niet tijdens het persen, omdat je daar geconcentreerd voor moet zijn.
  • Lachgas als pijnbestrijding is bij ongeveer 50% van de vrouwen als voldoende effectief gebleken.

Bijwerkingen

Lachgas kan enkele bijwerkingen hebben, maar is veilig voor de baby. In vergelijking met andere middelen voor pijnbestrijding heeft lachgas de minste bijwerkingen voor moeder en kind. Mogelijke bijwerkingen kunnen zijn: misselijkheid, slaperigheid, overgeven, dromerigheid.

Verantwoordelijkheid bevalling

Tijdens de bevalling kan er een medische reden ontstaan om de verantwoordelijkheid voor de bevalling van de verloskundige over te dragen aan de gynaecoloog. Verpleegkundigen van het MKC nemen dan de begeleiding over. Vanaf het moment van de overdracht wordt pijnbestrijding met lachgas gestopt, omdat dit uitsluitend door de verloskundige wordt gedaan. Zo nodig krijgt u andere pijnstilling.

 Locaties

 

Houtstraat 32H, 6102BJ Echt
Maandag
van 14:00 tot 20:30
Dinsdag
van 13:00 tot 17:00
Woensdag
van 08:45 tot 16:00
Donderdag
van 08:45 tot 16:00
Maasbrachterweg 72, 6067CS Linne

Locatie: Huisartsenpraktijk Linne

Woensdag
van 13:00 tot 21:00
Reinoud van Gelderstraat 13d 6114 EA Susteren

Locatie: Medisch Centrum Susteren

Dinsdag
van 08:45 tot 12:30

KVK: 14116376