Maak een afspraak in het kinderwensspreekuur van Bollebuik

Een kleintje op de wereld zetten is niet niks. Wij willen jullie ook al ver voor de bevalling begeleiden en adviseren. In Verloskundigenpraktijk Bollebuik hebben we daarom een kinderwensspreekuur.
 

Lees meer

Willen jullie zwanger worden?

Kinderwensspreekuur

Als jullie zwanger willen worden, dan wil je de zwangerschap zo goed mogelijk in gaan. Tijdens het kinderwensspreekuur kijken we daarom naar de gezondheid(risico’s) van zowel man als vrouw.
We bespreken onder meer:

  • Het belang van extra foliumzuur
  • Gevarieerd en gezond dieet
  • Medicijngebruik
  • Erfelijke aandoeningen
  • Werkomstandigheden
  • Vruchtbaarheid
  • De werking van de menstruatiecyclus
  • Risicofactoren die het zwanger worden of het verloop van de zwangerschap kunnen beïnvloeden

Voor een correct, persoonlijk advies is het soms nodig om jullie door te verwijzen naar een huisarts, diëtist, gynaecoloog of andere specialist.
Interesse in het kinderwensspreekuur, of heb je vragen? Neem dan contact met ons op. 

Voorafgaand aan het consult, vragen we jullie een vragenlijst in te vullen.
 

Zwangerschapsadvies: foliumzuur en multivitaminen

Wij kunnen helaas geen vlekkeloze zwangerschap en bevalling garanderen. Wel kunnen we je adviseren over wat je kunt doen, om ervoor te zorgen dat de kans op complicaties bij jou, de bevalling en de baby vermindert. Eén van de adviezen is het slikken van foliumzuur. Je lichaam heeft deze vitamine nodig om gezond te blijven.

Vitamine B11
Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd. Het zit in veel voedingsmiddelen, zoals verse groenten, fruit, aardappelen, volkoren producten en zuivel. Zodra je zwanger wilt worden, raden we aan om extra foliumzuur binnen te krijgen. Je hebt namelijk niet genoeg aan de hoeveelheid foliumzuur in je voeding. Daarbij verkleint deze vitamine de kans op ernstige aandoeningen bij je baby (zoals een open ruggetje of open schedel). Deze aangeboren aandoeningen worden ook wel neurale buisdefecten genoemd. 
Foliumzuur zit in tabletten. Slik deze elke dag in een dosering van 0,4 of 0,5 milligram. Het duurt ongeveer 4 weken voor er voldoende extra foliumzuur in je lichaam is opgenomen, dus begin voor je zwanger wilt worden al met het innemen van de tabletten. Foliumzuur is zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. 

Multivitaminen voor zwangeren
Tegenwoordig wordt geadviseerd om gedurende de hele zwangerschap multivitaminen voor zwangeren te slikken. In deze zwangerschapsvitaminen zit voldoende foliumzuur om de kans op neurale buisdefecten te verkleinen. Indien je deze multivitaminen slikt, is het niet nodig om extra foliumzuur in te nemen.