Kraambed

Kraamzorg, controles en borstvoeding

Na de bevalling volgt een periode van kraamzorg en controles. Als kersverse ouders kunnen jullie, zeker zo kort na de bevalling, wel een extra paar handen gebruiken. De verloskundigen van Bollebuik uit Linne komen meerdere dagen langs om te kijken of alles goed gaat met jou en je kleintje.
 

Lees meer

Ook na de bevalling zijn onze verloskundigen er voor je

Kraamzorg

Kraamzorg moet al in de 16e week van je zwangerschap zijn aangevraagd bij het desbetreffende kraamcentrum. Na de bevalling blijft de kraamverzorgster nog tot en met de achtste dag bij je thuis. Wanneer je een paar dagen in het ziekenhuis bent geweest, heb je ook recht op kraamzorg. De duur is afhankelijk van je persoonlijke situatie en wordt mede bepaald door de verloskundigen, het kraamcentrum en de zorgverzekeraar.
Een kraamverzorgster biedt verzorging voor moeder en kind. Ze zal jullie voorlichten en hulp en advies bieden bij het voeden van de baby. Ook helpt ze jullie met licht huishoudelijk werk en houdt ze de verloskundige op de hoogte over de gezondheid van moeder en baby. 

Wij werken samen met:

 

CONTROLE VLAK NA DE BEVALLING

De verloskundige van Bollebuik komt na de bevalling een aantal keer langs. Hierbij besteden we aandacht aan:

  • een terugblik op de bevalling
  • de hoogte van de baarmoeder
  • bloedverlies
  • eventuele hechtingen
  • borsten en het verloop van de voeding
  • het gewichtsverloop van je baby
  • plas- en poepluiers van je baby
  • temperatuur van je baby
  • de kleur van je baby

Hielprik en gehoorscreening

Wanneer je baby is aangegeven bij de gemeente, wordt automatisch het consultatiebureau ingeschakeld. Ze komen meestal rond de 5e dag langs om een hielprikje te doen. Het bloed wordt gecontroleerd op 16 zeldzame ziektes. De meeste daarvan zijn erfelijk en komen gelukkig niet vaak voor. De uitslag wordt alleen doorgebeld wanneer er iets is gevonden. Geen bericht is dus goed bericht. Ook doet het consultatiebureau een gehoortest. Hiermee kan een afwijking aan het gehoor snel worden ontdekt. Hoe eerder dat gebeurt, hoe sneller behandeld kan worden.
 

6 weken na de bevalling

Tijdens de nacontrole, zes weken na de bevalling, komen jullie samen met je baby nog een keer langs. De controle is vooral voor de moeder bedoeld. We meten je bloeddruk en ijzergehalte en controleren zo nodig de genezing van de hechtingen. Natuurlijk zijn we ook reuze benieuwd naar de kleine! We praten na over het verloop van je zwangerschap en de bevalling. Ook bespreken we hoe je onze zorg hebt ervaren. Alleen zo kunnen we nog beter worden. Je bent van harte welkom om hier een afspraak voor te maken.