Zwanger worden

Onze verloskundigenpraktijk staat je bij tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap wil je zeker weten dat alles goed gaat met het kleintje in je buik. Daarom is het belangrijk om op je voeding te letten, voldoende vitaminen binnen te krijgen en voor controles en echo’s langs te gaan bij een verloskundigenpraktijk. Bollebuik is er voor jullie vanaf de eerste echo tot de controle na de bevalling.
 

Lees meer

Heb je behoefte aan zwangerschapsadvies?

Echo’s

Tijdens je zwangerschap zijn er meerdere momenten waarbij je langs moet komen voor een echo in onze praktijk of het ziekenhuis.
Het gaat om de volgende echo’s.

 • Intacte zwangerschapsecho: tijdens de intake stellen we middels een inwendige echo vast hoe lang je zwanger bent of kijken we of we een hartje zien kloppen.
 • Termijnecho: tussen de 10 en 12 weken wordt er een termijnecho gemaakt. Hierbij wordt de definitieve datum waarop je bent uitgerekend vastgesteld. 
 • 20 weken echo: deze echo, ook wel Structureel Echoscopisch Onderzoek, wordt in het echocentrum midden-Limburg of in het ziekenhuis uitgevoerd. Bij deze echo wordt de ontwikkeling van de organen van je kindje onderzocht. Ook wordt onderzocht of je baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. De 20 weken echo is echter geen garantie voor een gezond kind, niet alle afwijkingen zijn te zien op de echo.
 • De 32 weken echo wordt ook wel de groei-echo genoemd. Met de metingen die tijdens deze echo worden uitgevoerd, wordt een schatting gemaakt van de grootte van het kindje en of dit past bij de termijn.
 • Liggingsecho: deze echo wordt na 36 weken in de praktijk gemaakt. De echo wordt gemaakt om te kijken of je baby met het hoofdje naar beneden ligt.
 • Echo op indicatie: indien het medisch noodzakelijk is, kan er altijd een extra echo worden gemaakt. Bijvoorbeeld wanneer u last heeft van bloedverlies of wanneer de groei van het kindje te langzaam of te snel gaat.
 • Pretecho’s worden niet vergoed door de verzekering. Tijdens deze niet-medische echo kun je uitgebreid met je partner en familie naar het kindje in je buik kijken. Ook kunnen er 3D- of 4D-opnames worden gemaakt. Ook kun je vanaf ongeveer 16 weken naar het geslacht van je kindje kijken. Dit kan bij 3D-echo Midden-Limburg.

 

Echo’s

Prenatale screening

Je kunt je ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal aangeboren aandoeningen. Dit heet prenatale screening. Je kunt kiezen voor twee onderzoeken; de prenatale screening op down-, edwards- en patausyndroom en de 20-weken echo, waarbij gekeken wordt naar lichamelijke afwijkingen.

Indien je besluit de screening op down-, edwards- en patausyndroom te laten doen heb je de keuze uit twee testen:

 1. De combinatietest
 2. De NIPT

De combinatietest

Deze bestaat uit een combinatie van twee onderzoeken; een bloedonderzoek en een nekplooimeting. 

De combinatietest berekent de kans dat je kind down-, edwards- of patausyndroom heeft. Het onderzoek geeft dus geen zekerheid. Bij een verhoogde kans kun je kiezen wel of geen vervolgonderzoek te laten doen. Bij dit vervolgonderzoek is met zekerheid vast te stellen of je kind een van deze aandoeningen heeft of niet.

De NIPT

Vanaf 1 april 2017 kunnen alle in Nederland verzekerde vrouwen kiezen voor de NIPT, maar dat kan alleen als je meedoet aan een wetenschappelijke studie (TRIDENT-2).

De NIPT is een onderzoek waarbij bloed van de zwangere wordt afgenomen en onderzocht. Je kunt de NIPT laten doen vanaf 11 weken.

Tijdens de intake zullen wij beide onderzoeken uitgebreid toelichten. Wij adviseren echter iedereen om van tevoren zich al in te lezen.

Kijk daarom op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl en www.meerovernipt.nl

 

 

Zwangerschapsadvies

Zwangerschapsadvies

Om de zwangerschap zo goed mogelijk te laten verlopen, hebben we een aantal tips en adviezen op een rijtje gezet. De meeste daarvan liggen misschien voor de hand, maar we delen ze voor de zekerheid toch met je. 

 • Drink geen alcohol. Hierdoor neemt de vruchtbaarheid en de kans om zwanger te worden af. Tijdens de zwangerschap verhoogt alcohol de kans op vroeggeboorte en hersenbeschadiging bij de baby.
 • Gebruik geen verdovende middelen, zoals drugs.
 • Rook niet tijdens je zwangerschap en wanneer je zwanger probeert te worden. Het verhoogt de kans op een miskraam, vroeggeboorte en gezondheidsklachten bij je baby.

Zwangerschapskwalen

 • Ochtendmisselijkheid: een van de eerste zwangerschapsverschijnselen. Bij de meeste vrouwen gaat de misselijkheid na ongeveer 16 weken over. 
 • Brandend maagzuur: door de hormonen verslapt het klepje tussen de slokdarm en maag, waardoor je last kunt krijgen van brandend maagzuur. We raden aan om koolzuurhoudende, pittige en vette producten te mijden. Neem melk of pudding tegen het zuur. Indien dit niet helpt mag je Rennies, Gaviscon of Regla pH nemen. 
 • Obstipatie: de darmwerking is trager onder invloed van de zwangerschapshormonen. Hierdoor wordt de ontlasting wat dikker. Het is belangrijk om voldoende water te drinken, vezelrijk te eten en eventueel licht laxerende middelen te gebruiken. 
 • Bandenpijn: door de groei van de baarmoeder kan er een kramperig, steekachtig gevoel in de onderbuik voelbaar zijn. Deze pijn is te verzachten met een warm bad, douche of kruik. 
 • Afscheiding: door de extra doorbloeding van de vaginawand produceren de slijmvliezen van de vagina meer vocht. Deze afscheiding is reukloos en waterig. We raden aan om katoenen ondergoed te dragen en geen inlegkruisjes waarin plastic is verwerkt te gebruiken.
 • Bekkenpijn: kan een gevolg zijn van de verweking van de banden en weefsels rond het schaambeen en de gewrichten bij het staartbeentje. Wanneer deze verweking voor bekkenpijn zorgt raden we je aan regelmatig rust te nemen. Probeer het gewicht op beide benen te verdelen en je benen niet te ver uit elkaar te houden als je bijvoorbeeld uit bed stapt. Als je opstaat vanuit bed, is het verstandig om je altijd eerst op je zij te draaien.
   

 

Miskraam

Helaas komt het regelmatig voor dat vrouwen een miskraam krijgen. Dit is een emotionele periode waarin wij jullie zo goed mogelijk proberen te begeleiden.

Herkennen van een miskraam
De eerste tekenen van een miskraam zijn vaginaal bloedverlies en/of buikpijn. Belangrijk om te weten is dat bloedverlies tijdens de zwangerschap ook normaal kan zijn. Niet iedereen met bloedverlies krijgt een miskraam. Daarom is het van belang ons te bellen zodra je bloedverlies hebt. Met behulp van een echoscopisch onderzoek kunnen we dan vanaf 7 tot 8 weken zwangerschap goed zien of het hartje klopt. Bij een kloppend hartje is de kans op een miskraam zeer klein, maar niet uitgesloten. 

Veel vrouwen hebben na het verlies van hun prille zwangerschap een moeilijke tijd. Een miskraam heeft vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken. Dat geldt voor vrouwen én hun partners.

De miskraam betekent bijvoorbeeld dat je toekomst anders is dan je dacht. Dit verlies maakt plotseling een einde aan alle plannen en fantasieën over dit kind.

We zijn uiteraard 24 uur per dag bereikbaar voor begeleiding bij een miskraam. Bel: 06-53377068.
 

Miskraam